London Tower Bridge

Birleşik Krallık Lahaye Uluslararası Tasarım Sistemine katıldı

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık (İngiltere), Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün (WIPO) Lahaye Uluslararası Tasarım Sistemine resmen katılım sağladı. Birleşik Krallık böylelikle Lahaye sisteminin 68. üyesi oldu. 13 Haziran 2018 tarihinden sonra yapılacak uluslararası tasarım başvurularında Birleşik Krallık için tasarım tescili talep edilebilecek.

Lahaye Sistemi tek bir başvuruyla birçok ülkede tasarım koruması elde etmeye olanak sağlıyor. Tasarım başvurularının tek nokta üzerinden yapılması Lahaye başvuru sistemini başvuru sahipleri için hem kolaylık hem de maliyet avantajı sağlıyor. Sitem birçok ülkede tasarım tescillerini tek çatı altında yönetme (unvan ve adres değişikliklerinin tek noktada yapılması, yenilemelerin tek bir taleple birçok ülkede bir kerede yapılması vb.) imkanı da veriyor.

Birleşik Krallık'ın üyesi olduğu Avrupa Birliği Lahaye Sistemine 2008 yılında üye olmuştu. Lahaye sistemi kullanılarak Avrupa Birliği üzerinden Birleşik Krallık'da tasarım tescili elde edilebiliyordu. Birleşik Krallık'ın sisteme dahil olması sayesinde AB'den bağımsız olarak Lahaye Sistemi yoluyla Birleşik Krallık'ta bireysel olarak tasarım tescili elde edilebilecek. Birleşik Krallık'ın sisteme dahil olması özellikle Brexit sonrası daha da önem kazanacak.

Lahaye sistemi özellikle 2015 yılında ABD ve Japonya'nın katılımlarıyla daha da tercih edilir bir sistem olmuştu. Birleşik Krallık'ın katılımının sistemi daha da güçlü kılması bekleniyor.

Birleşik Krallık'ın sisteme katılımı ile ilgili daha fazla bilgiye WIPO'nun 13 Mart 2018 tarihli basın bildirisinde bulabilirsiniz.